06.06.2017

Лимецът - една от най-пълноценните храни

Що е лимец и има ли той почва у нас? Има и още как! Още от тракийско време, едно растение, днес класифицирано като дива пшеница, е било на особена почит. В миналото тази култура се е използвала масово, но към началото на 20-ти век е била изместена от обикновената хлебна пшеница поради по-високите й добиви. Това обаче не означава, че лимецът отстъпва челната позиция и в класацията по качество. Учудващо или не, това е една от най-пълноценните храни, която превъзхожда по качества и енергиен състав останалите видове пшеница!

Къде се крие тайната на лимеца? В ненамесата на човека! Лимецът не се е изменил през вековете, както се е случило с другите видове пшеници. След провеждана с години селекция на сортовете, днешната пшеница може да се похвали с лесно отглеждане и високи добиви, но в процеса на усъвършенстването й е загубила и редица от ценните си хранителни качества. Разбалансирането й води до по-често боледуване, което пък налага третиране с хербициди и пестициди. А това полузабравено растение, което досега е отглеждано и използвано основно като фураж за селскостопанските животни в части на Мароко, Турция, страните от бивша Югославия и някои планински райони на Франция, не е било модифицирано от човешката ръка. То е по-устойчиво и некапризно, макар да вирее дори и на по-бедни почви, поради което отглеждането става по екологичен начин, а крайният продукт е висококачествен и здравословен! В наши дни желанието да се храним все по-правилно и качествено насочва вниманието на хората отново към лимеца, и той заема изгубеното си място на трапезата ни, което обаче му се полага по право.

Защо лимецът набира бързо популярност? Лимецът е лесносмилаема храна с чудесен витаминен и минерален състав. В сравнение с модерните сортове пшеници, техният прародител пази в себе си огромно количество витамини от В-групата, повече белтъчини и полезни мазнини. Може да се похвали и със значителни количества магнезий, калий, манган, фосфор, желязо, калций. Едно от най-ценните му качества обаче е ниското съдържание на глутен, заради което е особено подходящ за употреба от малки деца. Лимецът е неизменна част от менюто на хората, болни от цьолиакия – неспособност на организма да усвои протеина глутен, съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, той се превръща в източник на интоксикация за организма. Благодарение на своя протеин глиадин, който е нетоксичен за страдащите от нетолерантност към глутена хора, лимецът печели своето незаменимо място в менюто им. Неговите вълшебни качества не спират до тук. Списъкът с полезните и здравословни ефекти е дълъг:

  • има антиоксидантни свойства;
  • стимулира обмяната на веществата;
  • засилва естествените съпротивителни сили на организма;
  • съдейства на организма за прочистването му от отровите;
  • активизира бъбречната дейност;
  • забавя стареенето на костите (остеопороза);
  • спомага за добрата концентрация;
  • укрепва имунната система;
  • подобрява кръвообръщението и храносмилането;
  • има съдоразширяващо действие;
  • повишава общия тонус и работоспособност на организма;
  • лесната му смилаемост го прави много подходящ за диетично безглутеново хранене.

Лимецът съдържа почти всички необходими вещества, за да поддържа един здрав и бодър организъм. Ето защо присъствието му е все по-често срещано в балансираните и здравословни диети, а отглеждането му – все по-застъпено в селското стопанство. 

 

Предишна статия Следваща статия